Wat is betonrot en hoe verhelp je het?

Officieel bestaat betonrot niet, maar de term wordt wel vaak gebruikt. Wat is het nu precies? Hoe herken je betonrot? En nog belangrijker, hoe kom je er vanaf?

Wat is betonrot?

Beton bestaat uit verschillende bestandsdelen: cement, zand, grind, puin, kalk en water. Ondanks dat deze ingrediënten al voor een stevige constructie zorgen, is het mogelijk om beton extra sterkte te geven. Om dit te doen worden er tijdens het bouwproces stalen matten of staven in het beton verwerkt. Bij verouderde betonconstructies of constructies die verwaarloosd zijn, kan deze metalen wapening gaan roesten waardoor betonrot ontstaat.

De term betonrot wordt dan ook gebruikt voor bepaalde schade aan gewapend beton. Wanneer deze metalen wapening gaat roesten en er een dikke roestlaag om het metaal vormt, barst het beton. Roest zet namelijk uit waardoor er te veel druk in het beton ontstaat met afgedrukte stukken beton tot gevolg.

Hoe ontstaat betonrot?

Betonrot zoals het in de volksmond bekend is, komt vooral voor bij de zogenoemde Manta en Kwaaitaal vloeren. Deze vloeren zijn door de bedrijven Manta en Kwaaitaal Vormbeton tussen 1965 en 1981 gelegd. In deze vloeren werd veelal calciumchloride gebruikt om het verhardingsproces te versnellen. De toepassing van calciumchloride is nu verboden in de bouw omdat calciumchloride in kan werken op de metalen wapening.

Betonrot kan ook ontstaan door:

  • Kooldioxide: Co2, oftewel kooldioxide, kan in het beton dringen via de betonporiën. Beton dat in water staat, zal hier minder snel last van hebben omdat de poriën dan gevuld zijn met water.
  • Inwerking van chloriden: chloriden zijn zouten die in de buurt van de zee voorkomen. Maar ook zout strooien in de winter kan het roestproces beïnvloeden.

Betonrot herkennen

Het herkennen van betonrot is over het algemeen niet erg moeilijk. De kans is groot dat er sprake is van zichtbare wapening. Deze wapening zal ook zeer verroest zijn. Ook zullen er grote roestvlekken zichtbaar zijn rondom het beton. Daarnaast herken je betonrot aan roodbruine vlekken op het beton.

wapening beton

Naast roestplekken zie je ook aan de staat van het beton zelf of er sprake is van betonrot. Zo komt het vaak voor dat er stukken beton afbrokkelen. De sterkte van het beton neemt snel af, waardoor het beton gaat afbrokkelen. Ook ontstaan er scheuren in het beton. Zodra je dit waarneemt, is het goed om hier zo snel mogelijk naar te laten kijken zodat je verdere problemen voorkomt en het beton weer hersteld wordt in z’n originele staat.

Betonrot repareren

Er zijn verschillende methoden om betonrot te repareren. De methode waar je voor kiest, is over het algemeen afhankelijk van de ernst van de schade. Beschadigde betonconstructies kunnen hersteld worden door:

  • Handmatige reparatie (alleen mogelijk als er geen chloride in het beton zit)
  • Kathodische bescherming
  • Ondersteuningsconstructies zoals opspanliggers, profielen of raamwerken

Niet helemaal zeker welke methode het meest geschikt is? Neem contact op met een specialist die de mate van betonrot goed kan beoordelen.