Brandwerende bekleding & fireproofing

De brandwerende bekleding en fireproofing van Vogel B.V. beschermen uw beton en staal tegen de invloeden van brand. Beton is een heel sterk en duurzaam bouwmateriaal dat is samengesteld uit cement en zand, grind of steenslag. Door de sterkte eigenschappen gebruikt men het veel als bouwmateriaal. Toch heeft beton ook minder sterke eigenschappen, zoals een lage trekkracht en de bestandheid tegen brand. Deze laatste “zwakte” lossen wij op met brandwerende bekleding en fireproofing.

Beton en wapening

Eén van de minder sterkte eigenschappen van beton is dus de lage trekkracht. Dit wordt opgelost door het gebruik van een wapening in beton, ook wel gewapend beton genoemd.

Beton en brand

Beton is grotendeels bestand tegen brand en behoort hiermee tot één van de veiligste bouwmaterialen. Toch zullen de temperaturen die vrijkomen tijdens een brand schade veroorzaken aan uw betonconstructie. We hebben hier namelijk te maken met extreme hitte die zorgt voor thermische uitzettingen.

Brand bij beton is het probleem

De hierboven genoemde thermische uitzettingen zorgen voor afspatten. Bij een brand springen door de hitte dan stukken van het beton af. De doorsnede van het beton wordt zo dus minder. Het gevolg hiervan is dat de wapening niet alleen bloot komt te liggen, maar ook warm wordt. Hierdoor nemen de mechanische eigenschappen (de trekkrachten) van de wapening snel af. Het afspatten zorgt enerzijds dus voor een direct gevaar en anderzijds voor een minder sterkte betonconstructie.

Wist u dat boven de 500 graden Celsius de mechanische sterkte van staal bijna nul is? Bij een brand praten we zelfs over een temperatuur van 1200 graden Celsius of hoger.

In veel bouwkundige constructies eist de overheid dat het beton en de dragende stalen delen worden beschermd tegen de invloed van brand. Dat is niet gek, maar kan wel een uitdaging zijn. Deze uitdaging nemen wij bij Vogel B.V. uit handen door middel van brandwerende bekleding.

Fireproofing / brandwerende bekleding is de oplossing

Gelukkig is het beschermen van beton tegen de invloeden van brand één van de specialiteiten van Vogel B.V. Wij zullen uw constructie voorzien van een brandwerende bekleding. Dit noemen wij ook wel het aanbrengen van fireproofing.

Wij hebben in ons dienstenpakket verschillende producten om beton en staal te beschermen tegen de invloeden van brand.

  • Het aanbrengen van gespoten lichtgewicht fireproofing op staal en beton in de industrie en infrastuctuur
  • Het aanbrengen van gespoten lichtgewicht fireproofing op beton in de utiliteitsbouw. Hierbij moet u denken aan plafonds in stations, kantoren en magazijnen
  • Het aanbrengen van brandwerende bekleding in infrastructurele constructies zoals tunnels en aquaducten

Alle werkzaamheden worden uitgevoerd door opgeleid en gecertificeerd personeel: echte betonreparateurs of gespecialiseerde timmerlieden.

De juiste keuze in brandwerende bekleding of fireproofing voor uw situatie

De werkzaamheden voeren we uit met de materialen van gerenommeerde merken. Wij bepalen en berekenen in onderling overleg met de fabrikant het juiste product voor uw situatie. We hebben hiervoor veel overleg met de fabrikanten van de materialen Promatec, Fendolite en Isolatic.

Bekijk onze brandwerende bekleding en fireproofing projecten voor meer informatie of neem direct contact met ons op. Wij helpen u graag verder met uw betonvraagstuk!

Veel gestelde vragen

Zijn het staal en beton na brandwerende bekleding bestand tegen elke temperatuur?

Ja, voor iedere situatie wordt apart bepaald en berekend welke materialen hiervoor gebruikt dienen te worden. We gaan in deze berekening uit van de geëiste beschermingsduur en de temperatuur van de te verwachten brand.
Fireproofing is dus geen vuurvaste bekleding. Dat is totaal iets anders. En dat brengen wij niet aan.