Brandwerende bekleding & fireproofing

Beton is een heel sterk en duurzaam bouwmateriaal. Maar beton kan niet tegen de temperaturen die vrij komen tijdens een brand. Het beschermen van beton tegen de invloeden van brand is één van de specialiteiten van Vogel. Dit doen we d.m.v. brandwerende bekleding en fireproofing.

Het probleem

Bij een brand springen door de hitte stukken van het beton af. De doorsnede van het beton wordt dus minder. Ook komt de wapening bloot te liggen en die wordt ook warm. Hierdoor nemen de mechanische eigenschappen van de wapening erg snel af. Boven de 500 graden Celsius is de mechanische sterkte van staal bijna nul. En bij een brand praat je over een temperatuur van 1200 graden celsius of hoger.

In veel bouwkundige constructies wordt door de overheid geëist dat het beton en de dragende stalen delen worden beschermd tegen de invloed van brand. De constructie dient te worden voorzien van een brandwerende bekleding. Ook wel: het aanbrengen van fireproofing.

De oplossing

Wij hebben in ons dienstenpakket verschillende producten om beton en staal te beschermen tegen de invloeden van brand.

  • Het aanbrengen van gespoten lichtgewicht fireproofing op staal en beton in de industrie en infrastuctuur.
  • Het aanbrengen van gespoten lichtgewicht fireproofing op beton in de utiliteitsbouw. Hierbij moet u denken aan plafonds in stations, kantoren en magazijnen.
  • Het aanbrengen van brandwerende bekleding in infrastructurele constructies zoals tunnels en aquaducten.

Alle werkzaamheden worden uitgevoerd door opgeleid en gecertificeerd personeel: echte betonreparateurs of gespecialiseerde timmerlieden.

Juiste product voor uw situatie.

De werkzaamheden voeren we uit met de materialen van gerenommeerde merken. Het juiste product voor iedere situatie wordt apart bepaald en berekend in onderling overleg met de fabrikant. We hebben hiervoor veel overleg met de fabrikanten van de materialen Promatec, Fendolite en Isolatic.

Veel gestelde vragen

Zijn het staal en beton na behandeling bestand tegen elke temperatuur?

Ja, voor iedere situatie wordt apart bepaald en berekend welke materialen hiervoor gebruikt dienen te worden. We gaan in deze berekening uit van de geëiste beschermingsduur en de temperatuur van de te verwachten brand.
Fireproofing is dus geen vuurvaste bekleding. Dat is totaal iets anders. En dat brengen wij niet aan.