Constructieherstel & lijmwapening

Een gebouw is met een bepaald doel ontworpen. In dit ontwerp wordt een indeling bepaald. Als het ontwerp gereed is, gaat de constructeur aan de slag en wordt het geheel constructief doorgerekend. Deze berekening wordt uitgevoerd met als uitgangspunt dat het binnen de veiligheidsmarges valt en dat er zo weinig mogelijk materiaal voor de bouw wordt gebruikt.

Het probleem

Het gebouw is volgens dit ontwerp gebouwd en zal bij ongewijzigd gebruik altijd blijven voldoen totdat het gesloopt wordt. Maar wat als er gerenoveerd gaat worden? Of de indeling moet compleet anders? Of er wordt een trapgat verplaatst? Of de vloerbelasting wordt veel groter dan ooit voorzien is? Of er is brand geweest die de constructie verzwakt heeft? In het verleden ontstond er op dat moment een uitdaging. Hoe nu verder? Aanbrengen stalen balken, aanpassen wapening in combinatie met spuitbeton?

De oplossing

Sinds ca. 15 jaar bieden wij maatwerk om deze problemen relatief simpel op te lossen: het aanbrengen van CVK lamellen oftewel lijmwapening. CVK staat voor Carbon Versterkt Kunststof. Het zijn dunne, supersterke, koolstofvezel versterkte, kunststof lamellen die met een speciale epoxy lijm op het oppervlak worden aangebracht.

Het aanbrengen van de lijmwapening is erg specialistisch werk. Voor aanvang van het werk maakt een constructeur een gedetailleerd plan dat gebaseerd is op regels uit de NEN-EN 1504 en de CUR aanbeveling 118 en 91.

Wij kunnen constructieherstel & lijmwapening toepassen in o.a. de volgende situaties:

  • Renovatie
  • Nieuwe indeling
  • Verplaatsen van bijvoorbeeld een trapgat
  • Bij grotere vloerbelasting
  • Constructieherstel na brandschade

De werkzaamheden worden uitgevoerd door speciaal opgeleide betonreparateurs in combinatie met één van onze kwaliteitsfunctionarissen die de ondergrond vooraf keurt en de uitvoering begeleidt.

Uitvoering vindt plaats met de materialen van gespecialiseerde fabrikanten: SIKA of S&P clever reïnforcements.

Veel gestelde vragen

Moet ik de constructie voor herstel opnieuw laten doorberekenen?

Ja, maar dit kunnen wij geheel voor u verzorgen.