Betonrestauratie monument Villa van Waning Rotterdam

In de periode oktober-december 2020 hebben we een bijzonder project onder handen gehad in Rotterdam. Op een voor velen verborgen plek aan de Nijverheidstraat 53 op het Eiland Feijenoord staat een karakteristiek rijksmonument uit 1898. Het verlaten kantoorgebouw van de Rotterdamsche Cementsteenfabriek Van Waning & Co wacht al sinds 1989 op een nieuwe bestemming.

Kenmerkend is de voorgevel welke bestaat uit elementen van cementsteen. Deze cementstenen elementen maakte het bedrijf zelf in de fabrieksgebouwen die in het verleden naast en achter dit pand stonden. Deze panden zijn al meer dan 30 jaar geleden gesloopt.

De gevel was het visitekaartje van het bedrijf, men liet zien wat ze konden maken. Dat is ook de reden voor de ecletische stijl, het is een mix van stijlen.

Betonherstel van rijksmonument

De villa is gekocht door een Rotterdamse ondernemer welke het pand na renovatie gaat gebruiken als Grand Café of restaurant. Den Hoed aannemers uit Bergambacht, de hoofdaannemer, heeft Vogel B.V. gevraagd een plan te maken voor het betonherstel. Dit herstel was complex, lokaal zware schade door erosie, verschillende betonsoorten met verschillende toeslagmaterialen. Het pand is een rijksmonument, er moest een plan worden gemaakt voor de Rijksdienst voor het Culturele Erfgoed. Deze dienst moet vooraf goedkeuring geven voordat de werkzaamheden konden starten. Vogel B.V. is een ervaren restaurateur van beton.  Ons plan, gebaseerd op de nieuwe BRL 4000 URL 4005, is na toelichting op de steiger direct goedgekeurd door de Rijksdienst.

Bijzondere betonrestauratie

Aan alle eisen was in het plan voldaan: handhaven aanzicht, gebruikmaken van zoveel mogelijk oorspronkelijk materiaal, speciaal voor dit project gemodificeerde reparatiematerialen etc.

Vrijwel direct hierna is het werk gestart door onze, in dit werk gespecialiseerde, reparateurs. Werk wat veel aandacht nodig had vanwege de broze materialen en speciale vormen van de elementen.

Speciale constructie

Naast het repareren van de gevelsteenelementen is er ook een nieuw ornament voor het plafond van de entree gestort. Het betreft een ornament in de vorm van een ronde schijf met een gewicht van ca. 350 kilo voorzien van facetranden.

 

Van onderaf is een voorbehandelde houten malconstructie geplaatst onder het balkon. Deze is vervolgens van bovenaf vol gepompt met een cementgebonden gietmortel van fijne structuur. Het resultaat van alle inspanning mocht er zijn. Na het ontkisten van de mal verscheen een prachtig element waar de opdrachtgever zeer content mee is.

3D betonprinter

Sluitstuk vormde het terugplaatsen van twee betonnen dieren bovenop de gevel van het pand. Deze kijken van bovenaf uit over de straat.

Van Waning & Co is hedendaags beter bekend als WACO uit Bergen op Zoom welke prefab betonnen elementen levert.  Directeur Ron van Boven heeft het initiatief genomen een nieuwe hond en kat te doneren voor op de gevel.

Betonrestauratie monument

Het terugplaatsen van de replica’s

De kapotte beelden zijn van de gevel gehaald en naar een laboratorium in Haarlem gebracht. Daar zijn de restanten ingescand met een 3D scanner. Vervolgens maakte een 3D-sculpter met behulp van de 3D-scans en foto’s digitaal identieke modellen. Met behulp van een 3D betonprinter zijn de beelden geprint.

Inmiddels zijn de stenen replica’s geplaatst en samen met de gevels wit geschilderd. Alle betrokken partijen mogen trots zijn op deze bijzondere restauratie.