Betonrot

Bij schade aan betonnen constructies wordt vaak gesproken over betonrot. Wat is betonrot eigenlijk en hoe gaat betonrot reparatie in zijn werk?

Wat is betonrot?

Zodra er betonschade ontstaat en de wapening in het beton roest, wordt er al snel gedacht aan betonrot. In het woordenboek komen we de term betonrot bij ‘betonschade’ tegen. Daar wordt vervolgens de volgende verklaring gegeven: aantasting, verkruimeling van beton, waardoor de wapening gaat roesten.

Eigenlijk is de term betonrot ongelukkig te noemen. Beton kan namelijk niet rotten, zoals dit bijvoorbeeld bij hout wel mogelijk is. Een betere term voor betonrot zou dus zijn betonschade, of corrosieschade.

In plaats van het verkruimelen van beton waardoor de wapening gaat roesten, vindt het schadeproces juist precies andersom plaats. De wapening in het beton corrodeert en neemt daarbij in volume toe. Door deze volumetoename ontstaat er druk in de buitenste laag van de betonconstructie, waarna deze er uiteindelijk afgedrukt wordt en er dus betonschade ontstaat (ook wel corrosieschade genoemd). 

Hoe ontstaat betonrot?Betonrot chlorideschade

Betonrot kan door verschillende factoren veroorzaakt worden:

  • indringing van kooldioxide (CO2) uit de lucht (carbonatatie);
  • indringing of inmengen van chloriden.

In beide gevallen wordt de beschermende ijzeroxide-laag rond de wapening aangetast. In de buitenlucht schilfert dit roestproduct normaal af, maar in basische omstandigheden zoals die in beton voorkomen, blijft dit een laag die zo de wapening beschermt. Dit wordt een passiveringslaag genoemd.

In gecarbonateerd beton is de pH gedaald zodat die beschermlaag verdwijnt, terwijl de aanwezigheid van chloriden in het beton ervoor zorgt dat de beschermlaag oplost als ijzerchloride FeCl3 en zo uit het beton verdwijnt.

Chloride-indringing is het meest gevaarlijk omdat hierbij kans is op putcorrosie, waarbij op één kleine plek van enkele centimeters de wapening volledig door kan roesten en de betonconstructie zijn draagkracht verliest. Chloride-indringing komt voor in zeeklimaat of op plaatsen waar zout gestrooid wordt, zoals op de snelweg. Door lekkende voegovergangen bij bruggen en viaducten kan het zoute water vervolgens het beton indringen.

Ook voegden sommige fabrikanten van prefab beton in het verleden verhardingsversnellers zoals calciumchloride (CaCl2) toe aan de verse betonspecie. Het chloride werd in dit geval bij het maken van betonconstructies toegevoegd als bindingsversneller. Kwaaitaalvloeren en Mantavloeren zijn hier een bekend praktijkvoorbeeld van. Vloerelementen van Kwaaitaal en Manta waren in de jaren 70 populair omdat na het plaatsen van de elementen vanaf de fundering snel verder gebouwd kon worden. Door het succes van deze producten oversteeg de vraag de productiecapaciteit. Om deze te kunnen vergroten werden daarom regelmatig bindingsversnellers toegevoegd aan de verse betonspecie.

De oplossing: betonrot reparatie

Wanneer er sprake is van betonrot en dit gerepareerd moet worden, maken wij per betonnen onderdeel onderscheid in de ernst en oorzaak van de schade zodat we een optimale prijs-kwaliteitsverhouding aan kunnen bieden.

Beschadigd beton kan op verschillende manieren hersteld worden:

  • Handmatige reparatie (alleen wanneer er geen calciumchloride in het beton aanwezig is);
  • Carbonatatieremmende coating aanbrengen op het gerepareerde betonoppervlak om indringen van kooldioxide tegen te gaan;
  • Kathodische Bescherming waarbij het roestproces van de wapening in het beton stopgezet wordt.

Direct contact met onze specialisten?