Vogel Belgium n.v. gaat strijd aan met betonschade

Vogel Belgium n.v. opgericht

 

Met trots kunnen wij u mededelen dat Vogel Belgium n.v. is opgericht. Vogel Belgium n.v. maakt deel uit van Mourik n.v. en Vogel KB B.V.

Beproefd concept tegen betonschade

Het pas opgerichte Vogel Belgium n.v. heeft, met een in Nederland beproefd concept, de oplossing in huis voor de vele betonnen constructies die ook in België aangetast worden door betonschade. Of het nu gaat om bruggen, fabriekspanden, tunnels of andere betonnen infrastructuur… Met kathodische bescherming geeft Vogel Belgium n.v. deze bouwwerken een tweede leven en wordt afbraak vermeden. In mensentaal luidt het dat de metalen wapening in het beton permanent onder stroom wordt gezet, zodat deze niet kan roesten.

De expertise waarmee Vogel Belgium de strijd aanbindt met betonschade wordt bij Vogel KB B.V. in Nederland al geruime tijd met succes toegepast. In die mate zelfs dat veel Belgische opdrachtgevers de Nederlanders contacteerden om de succesvolle methode ook bij de zuiderburen toe te passen. In het recente verleden realiseerde Vogel KB B.V. prestigeprojecten als de Boerentoren in Antwerpen, de Leopold II-tunnel in Brussel (nu in uitvoering) en de Pontbrug in Drongen.

Toenemende vraag naar kathodische bescherming

Om aan deze toenemende vraag nog sneller en directer te kunnen voldoen richtten het Nederlandse Vogel KB B.V. samen met het Belgische Mourik n.v., beide onderdeel van de Mourik groep, het nieuwe Belgische bedrijf op dat zich specialiseert in kathodische bescherming. Iets technischer legt directeur Koen Driessens deze techniek uit: “Het is een hightech beschermingstechniek die zorgt voor een economische en duurzame oplossing. We stoppen als het ware het voortschrijdende schadeproces in de betonconstructie. Wapening in beton heeft bij het optreden van corrosie zowel anodische als kathodische locaties op het staaloppervlak. Op anodische plaatsen wordt het staal omgezet in ijzeroxide (roest). Bij kathodische bescherming reguleren we dit proces. We grijpen als het ware in en brengen een duurzame externe elektrode aan die fungeert als de nieuwe anode in het systeem en zetten de wapening en de anode vervolgens onder spanning. Het wapeningsstaal wordt daardoor in zijn geheel in de (beschermde) kathodefunctie gedwongen. Het resultaat daarvan is dat de corrosie stopt.”

Risico op betonschade

Vogel Belgium-directeur Koen Driessens is ervan overtuigd dat er op de Belgische markt ruim vraag is naar kathodische bescherming: “Veel betonnen constructies uit de jaren ’60 en ’70 lopen risico op betonschade en hebben dus in principe hun beste tijd gehad. Vandaar dat men in de media soms leest over bruggen, tunnels en andere betonnen constructies die afbrokkelen. Het grote voordeel van kathodische bescherming is dat de infrastructuur niet moet worden afgebroken. Bovendien kan het bouwwerk in vele gevallen tijdens de werken gewoon in gebruik blijven. Zo kunnen bijvoorbeeld fabrieken in werking blijven maar ook tunnels en andere betonnen constructies hoeven niet te worden gesloten.”

Website: www.vogelbelgium.be

Contactgegevens:

  • Adres: Groenendaallaan 399, B-2030 Antwerpen
  • Tel: +32 (0)3 542 20 40
  • Contactpersoon: Koen Driessens / +32 (0)476 67 38 00 / kdriessens@mourik.be