Kruipruimte isolatie

Koude voeten in de winter door een koude betonvloer? Isoleren van de onderkant van de vloer kan de oplossing zijn. Dit door middel van kruipruimte isolatie.

Het probleem zonder kruipruimte isolatie

Aangezien de ondergrond van de kruipruimte van een woning over het algemeen lager ligt dan het straatniveau komt het regelmatig voor dat deze vochtig is of dat er zelfs een laag water op de bodem staat. Vocht en kou krijgen daardoor de kans om de woning in te trekken. Een vochtige kruipruimte is ongezond en kan tot overlast leiden.

Vloerisolatie of bodemisolatie?

Er zijn verschillende manieren bij het aanbrengen van kruipruimte isolatie. De verschillende methodes kunnen onderverdeeld worden in 2 hoofdcategorieën:

  1. Vloerisolatie

    Hierbij wordt isolatiemateriaal aan de onderzijde van de vloer bevestigd. Bij vloerisolatie kunt u denken aan Polyurethaanschuim (PUR), Isolatiefolie (PIF), Reflexiefolie etc.

  2. Bodemisolatie

    Hierbij wordt isolatiemateriaal op de bodem van de kruipruimte gelegd. De bodem kan geïsoleerd worden door het aanbrengen van bijvoorbeeld een bodemfolie, isolatiechips of isolatieparels.

Als betononderhoud specialist krijgen wij in eerste instantie vaak te maken met betonvloer reparatie zoals het herstellen van betonschade (betonrot) bij Kwaaitaal of Manta vloeren. Omdat na reparatie van een betonvloer 20 jaar garantie wordt afgegeven raden wij het niet aan om voor vloerisolatie te kiezen omdat hierbij de vloerelementen aan het zicht onttrokken worden en dus niet meer gecontroleerd kunnen worden. De garantie heeft hierdoor geen waarde meer en wanneer u uw woning of gebouw wilt verkopen, zal naar alle waarschijnlijkheid de kruipruimte isolatie verwijderd en afgevoerd moeten worden zodat het weer mogelijk wordt een vloerinspectie uit te kunnen voeren. Gelukkig is er nog wel de mogelijkheid tot bodemisolatie.

De oplossing

Kruipruimte isolatie in de vorm van bodemisolatie heeft een mindere effectieve isolerende werking dan vloerisolatie. Toch merkt u nog steeds een degelijk verschil en kunt u per jaar op gasverbruik gemiddeld 325 m³ besparen.

Daarnaast is een bodemisolatie vooral geschikt tegen vochtproblemen met een gemiddelde daling van de luchtvochtigheid in de kruipruimte van circa 60%. Een drogere kruipruimte voorkomt veel ongemakken zoals schade aan vloeren en leidingen, schimmel- en zwamvorming, een muffe lucht en ongedierte.