Vogel versterkt afgekeurde vloeren

In 2017 stortte tijdens de bouw van een parkeergarage op vliegveld Eindhoven een deel van de garage in. De vloerconstructie van de parkeergarage bestond uit een zogenaamde bollenplaatvloerconstructie die is opgebouwd uit prefab betonnen breedplaten, waarop een in het werk gestorte druklaag komt met daarin opgenomen kunststof bollen voor gewichtsbesparing.

Uitvoerig onderzoek heeft uitgewezen dat de oorzaak van het bezwijken, is gelegen in onvoldoende hechting van de gestorte druklaag op de prefab betonnen breedplaat.

De overheid heeft een stappenplan laten ontwikkelen met rekenregels op basis waarvan bestaande constructies gecontroleerd dienen te worden op veiligheid. Voor 1 januari 2021 dienen o.a. gebouwen hoger dan 70 m1 en gebouwen met verminderd zelfredzame personen onderzocht te zijn. Aansluitend zullen de andere gebouwen volgen.

Vogel heeft de oplossing door de afgekeurde vloeren te versterken met carbon lijmlamellen.

Het versterken van breedplaatvloeren met carbon lijmlamellen heeft een aantal belangrijke voordelen t.o.v. het versterken met ankers:

  • Beperkte (geluid)overlast.
  • Geen risico van beschadiging van aanwezige wapening in de vloer (welke toch al kritisch is).
  • Geen risico van beschadigen van aanwezige installaties in de vloer (bijvoorbeeld bij betonkernactivering).
  • Esthetisch beperkte invloed.
  • Mogelijkheid om boven bestaande installaties de lamellen aan te brengen waardoor aanwezige installaties niet overal verwijderd hoeven te worden.

Lees meer over breedplaatvloeren en bollenplaatvloeren.