Kathodische bescherming

KB is een beproefde techniek die meer dan 200 jaar geleden is ontwikkeld om staal­constructies te beschermen tegen schade als gevolg van corrosie (roest).

Sinds 40 jaar wordt de KB-techniek ook succesvol ingezet voor de langdurige bescherming van staal in beton & metselwerk.

Zonder KB kan corrosie leiden tot aanzienlijke (gevolg)schade aan beton of metselwerk en belopen de kosten in Nederland, als gevolg van corrosie, meer dan 10% van het bruto nationaal product.

Vogel, marktleider in het langdurig beschermen van nieuwbouw en bestaande (beton- en metselwerk-)­constructies tegen schade als gevolg van corrosie, is zich al in 1987 gaan specialiseren in Kathodische Bescherming.

Toepassen van KB

In de afgelopen jaren pasten wij KB o.a. succesvol toe bij allerlei betonconstructies zoals bij viaducten, bruggen, tunnels, zwem­baden, vloeren, galerijflats en industriële bouwwerken, maar ook bij monumenten met stalen delen in metselwerk (kerken, bruggen en gebouwen).

Een correcte toepassing van deze hoogwaardige techniek voorkomt of onderbreekt zeer effectief het elektrochemische corrosie­proces, waardoor schade aan de constructie en verlies van geïnvesteerd vermogen wordt voorkomen.

Een belangrijk voordeel bij het toepassen van KB is dat de constructie kan worden behouden. Opdrachtgevers waarderen daarnaast dat de techniek niet of nauwelijks zichtbaar kan worden toegepast en dat er in vergelijking tot andere (herstel)­technieken veel minder beton wordt gesaneerd en hersteld.

Dit laatste komt tevens ten goede van de constructieve veiligheid en heeft als prettig bijkomend voordeel dat er een stuk minder overlast is voor de omgeving en de hele operatie veel minder belasting vraagt van het uitvoerend personeel.

Voor opdrachtgevers zitten er ook nog andere voordelen aan. Zo worden de onderhoudskosten verminderd c.q. zijn beter voorspelbaar, blijft de functionaliteit van de constructie behouden en kan de veiligheid worden gewaarborgd.

Tenslotte onderscheidt KB zich t.o.v. andere technieken door de lange levensduur en duurzaamheid. Met een zorgvuldige toepassing & professionele monitoring kan een levensduur bereikt worden van 15 tot 30 jaar of zelfs langer.

Door met regelmaat inspecties uit te voeren en/of monitoring toe te passen kan de werking van het KB-systeem op lange termijn worden aangetoond.

De KB-techniek is tevens toepasbaar in combinatie met constructieve versterking en is ook preventief inzetbaar indien er op (langere) termijn problemen met corrosie worden verwacht.

Kathodische bescherming – de werking

Bij betonconstructies wordt op of in het betonoppervlak een ‘anode’ aangebracht. Dit is ofwel een duurzame elektrode (bijvoorbeeld van titanium) die op de pluspool van een stroom­bron wordt aangesloten, ofwel een ‘onedeler’ metaal (meestal zink) die wordt ‘kortgesloten’ met de wapening (zonder tussenkomst van een stroombron) en die zichzelf als het ware gaat ‘opofferen’.

Beide leveren een beschermstroom aan het staal in het beton en zolang dit proces in stand wordt gehouden, is het staal beschermd.

Totaalpakket KB

Vogel KB is gespecialiseerd in beide processen en systemen, alsmede in monitoring en inspectie van deze systemen op lange termijn.

Vogel KB kan u een totaalpakket aanbieden met relatief beperkte kosten voor het beheer, de monitoring en het onderhoud van de betonconstructie en het KB-systeem. Hierdoor zal een eerste investering in de toepassing van KB uiteindelijk voor u resulteren in lagere totaalkosten, minder zorgen en grotere zekerheid en veiligheid.

Metingen & monitoring kunnen zelfs via internet plaatsvinden. Bij dergelijke onderhouds­contracten zijn langdurige garanties niet ongebruikelijk, hetgeen aangeeft hoeveel vertrouwen wij hebben in deze techniek.

Kathodische Bescherming – referenties

Wereldwijd zijn er inmiddels tienduizenden succesvolle KB projecten gerealiseerd, wordt er op grote schaal (wetenschappelijk) gepubliceerd over alle KB facetten en worden er ook speciale KB congressen & seminars georganiseerd.

Daarbij zijn er referentieprojecten met een levensduur van 30 jaar en langer, is KB opgenomen in reguliere opleidingen op hogescholen en universiteiten en als vakopleiding bij de Betonvereniging en het NRC, is er een internationale norm voor het toepassen van KB en wordt KB door professionele vastgoedpartijen en beheerders van infrastructurele werken (zoals Rijkswaterstaat) gezien als een goede en soms de enige optie voor duurzaam betonherstel.

Neem contact met ons op voor vrijblijvend advies.

Direct contact met onze specialisten?