Betonrenovatie tankpark Covestro Antwerpen

Covestro is een groot chemisch bedrijf in de Antwerpse Haven. Vogel heeft de opdracht tot totale renovatie van hun tankpark gekregen.

De constructie is een opvangbekken, bestaande uit een betonvloer met rondom betonwanden waardoor je één grote kuip krijgt. In het Tankpark staan nog enorme stalen tanks op massieve betonsokkels. Maar dat is niet alles: het tankpark is gemarkeerd als EX-zone en moet in productie blijven tijdens de werken. Het is duidelijk dat de omstandigheden niet altijd even gemakkelijk zijn om te werken!

Betonrenovatie o.a. door middel van kathodische bescherming

Concreet omvat de renovatie dat de volledige betonconstructie uitgerust wordt met een KB-systeem (kathodische bescherming) met opgedrukte stroom, maar onze werkzaamheden gaan veel verder dan KB alleen! Eerst zijn alle losse betonplekken opgespoord en verwijderd door middel van Hydrodemolition (HDW). De schadeplekken werden gerepareerd met herstelmortel. De overige betonoppervlakken zijn met HDW opgeruwd om een goed hechtvlak te krijgen voor de nieuwe morteloverlaging.

 

Toepassen spuitbeton en coatingssysteem

Na de nodige herstellingen en het opruwen van de betonoppervlakken is de ‘hardware’ van het KB-systeem aangebracht. Dat wil zeggen dat de vloer en alle wanden van de nodige strips en bekabeling voorzien werden. Daarna is alles mee in de nieuwe laag mortel gestort. De wanden kregen een spuitmortel, de vloer kreeg een laag gietmortel. Tot slot is als afwerking op de wanden een coatingsysteem aangebracht en op de vloer een antistatische Ucrete-eindafwerking.

Daarna werd alle bekabeling via een kabelgoot in opbouw buiten de EX-zone geleid en aangesloten in de sturingskast.

 

Mooie samenwerking

Het project is een mooie samenwerking tussen de verschillende Vogel-‘afdelingen’: Vogel B.V., Vogel Kathodische Bescherming B.V. en Vogel Belgium nv.