Kathodische Bescherming De Porceleyne Fles in Delft

Het kantoor- en fabrieksgebouw van De Porceleyne Fles aan de Rotterdamseweg in Delft is gebouwd in 1930 in een stijl volgens de Late Amsterdamse School en de Nieuwe Zakelijkheid. Het pand is een Rijksmonument.

Onhoudbare situatie

Tijdens de bouw zijn er stalen balken achter het metselwerk aangebracht. In de loop van de tijd zijn deze balken plaatselijk gaan roesten. De roestlaag heeft echter veel meer volume dan het oorspronkelijke staal. Bij de krachten die bij dit proces optreden wordt het metselwerk van de gevels kapot gedrukt. De schade aan het monument werd steeds groter. Een onhoudbare situatie welke zonder veel sloop en breekwerk niet oplosbaar leek.

Kathodische bescherming als oplossing

De specialisten van Vogel zijn gevraagd of kathodische bescherming (KB) hier geen oplossing was om het probleem te stoppen. Na uitvoerig vooronderzoek bleek dit een goede oplossing te zijn. Eind 2016 is het metselwerk op een aantal plaatsen gecontroleerd, open gemaakt en de stalen delen van een KB-systeem voorzien. Het corrosieproces van het staal wordt hierdoor gestopt. Een regelmatige controle van het regelsysteem is het enige onderhoud dat nog nodig is om het staal tot in lengte van jaren te beschermen.