Betoninjectie Kruisbroedershekel – Den Bosch

Januari 2020 kregen we de opdracht om een betonwand te restaureren in Den Bosch.

Het bleek om een tunneltje te gaan in de verdedigingswal rond de stad. Dit tunneltje ligt naast de Kruisbroederhekel kerk en is het eindpunt van de Binnen Dieze. De Dieze is een riviertje wat door de stad den Bosch loopt en waar men op vele plekken overheen gebouwd heeft. Dit noemt men overkluizen. Dat overkluizen hebben ze gedaan met huizen, bruggen, duikers en tunneltjes en is uitgevoerd vanaf de late middeleeuwen. Alle dingen die men toen gebouwd heeft, bestaan in principe nog steeds en worden ook nog steeds gebruikt. Vanwege de leeftijd heeft men een aantal jaren geleden een groot restauratieproject uitgevoerd waarna de bruggen en tunnels weer veilig waren voor gebruik. Ook kon men weer veilig varen door de stad (’s zomers zijn er allerlei vaartochten door de stad).

Betonrestauratie

Het beton in de duiker moest gerestaureerd worden omdat het compleet verweerd was. En dat beton was nog niet zo oud, op de gedenksteen stond de openingsdatum van de duiker: 2002. Het beton wat problemen vertoonde was 70 tot 120 cm dik en 4 meter hoog. De plek is moeilijk bereikbaar en hierdoor is het waarschijnlijk mis gegaan tijdens het storten. Bij onze betonreparaties pagina lees je hier meer over.

Plan van aanpak

Vogel heeft een plan van aanpak gemaakt met daarin omschreven de mogelijke oorzaken: slechte verdichting tijdens het storten, grindnesten, scheuren en holle plekken. Zo’n beetje alles wat mis kan gaan tijdens het storten was hier fout gegaan.

Het hele project is met spoed uitgevoerd. De hele wand bleek inderdaad allerlei holle plekken en scheuren te vertonen.

Een leuk werk! Probleem waar men geen oplossing voor wist binnen een week compleet oplossen voor een klant, snelle actie, iedereen tevreden!

Lees hier meer over het onderhouden van monumenten en over betoninjectie.