Betonrenovatie toren stadhuis Leiden

In het centrum van Leiden hebben we een betonrenovatie uitgevoerd van het stadhuis.

Het gebouw kent een lange geschiedenis vanaf ca. 1350 met diverse verwoestingen door brand. Ook het opslaan van buskruit in de 15e eeuw heeft het gebouw een keer verwoest. Het huidige stadhuis met toren dateert uit de 30-er jaren. Er is toen gekozen voor een ontwerp wat teruggreep op voorgaande bouwstijlen.

De leidse aannemer Duprie heeft het gebouw en toren onder handen genomen met een grootscheepse renovatie.

Diverse betonreparaties en injectiewerkzaamheden.

In de jaren 30 gebruikte men beton voor het skelet van het gebouw en toren wat nu reden is voor de inzet van de firma Vogel. Op diverse plaatsen in het gebouw zijn betonreparaties uitgevoerd en lekkages door middel van injectie gedicht.

Bovenin de toren is een nieuwe staalconstructie rond de klokkenstoelen aangebracht welke aangegoten is door Vogel middels krimparme gietmortel. De oorspronkelijke ophanging was door roest zodanig aangetast dat het niet toegestaan was de grootste klok te luiden. Voor het bereiken van de locatie met man en materiaal is langs de buitenzijde van de toren een bouwlift geplaatst omhoog.

 

Vogel is gevraagd hiervoor vaklieden ter beschikking te stellen. In nauw contact met het uitvoeringsteam van Duprie zijn de werkzaamheden uitgevoerd.