Breedplaatvloeren versterkt Rabobank Utrecht

In de koude winterweken begin dit jaar zijn we een pilot gestart met het aanbrengen van constructieve lijmwapening om de breedplaatvloeren in het hoofdkantoor van Rabobank Utrecht te versterken. In de volksmond is de benaming voor dit gebouw ook wel ‘de verrekijker’.

Breedplaatvloer versterkt door lijmwapening met carbon lamellen (CFRP)

Bovenin het 26 etages tellende hoofdkantoor van de Rabobank hebben de mannen van Vogel versterkingen met carbon lamellen aangebracht. Dit gaat om uitwendig gelijmde koolstoflamellen (CFRP). CFRP staat voor carbon fibre reinforced polymer.

Het versterken van breedplaatvloeren met carbon lijmlamellen heeft een aantal belangrijke voordelen t.o.v. het versterken met ankers:

  • Beperkte (geluid)overlast.
  • Geen risico van beschadiging van aanwezige wapening in de vloer (welke toch al kritisch is).
  • Geen risico van beschadigen van aanwezige installaties in de vloer (bijvoorbeeld bij betonkernactivering).
  • Esthetisch beperkte invloed.
  • Mogelijkheid om boven bestaande installaties de lamellen aan te brengen waardoor aanwezige installaties niet overal verwijderd hoeven te worden.

Hele versterkingsproject

Samen met onze partners op bouwkundig- en installatietechnisch gebied hebben we een geslaagde pilot uitgevoerd op twee etages. Het vraagt van alle partijen veel inventiviteit gezien de soms moeilijk bereikbare locaties boven de plafonds.

Op basis hiervan is ons het gehele versterkingsproject gegund van de overige 24 etages.